Dutch

  Cybersecurity tips voor groeiende bedrijven

  Gepubliceerd op 20/1/2021

  Cybersecurity tips voor groeiende bedrijven

  Elke onderneming, groot of klein, is een potentieel slachtoffer van cyberaanvallen. Jij dus ook. Ook wanneer je bedrijf weinig gebruik maakt van digitale systemen loop je gevaar. Een onderzoek van Better Business Bureau toont aan dat 22% van kleine ondernemingen al eens het doelwit was van cyberattacks. 

  Als klein bedrijf is het belangrijk om je goed te beschermen tegen cyberaanvallen om je gegevens en zakelijke portemonnee veilig te stellen. Verhoog je beveiliging van je onderneming om zware gevolgen te vermijden. Dankzij deze gids ben jij hackers een stapje voor. 

  Wat is cybersecurity

  Cybersecurity, in het kort, is de beveiliging van elektronische gegevens. Jouw gegevens beschermen is niet enkel belangrijk om hoge kosten of verliezen te vermijden, het is ook een wettelijke verplichting. Persoons- en gevoelige gegevens waarover je beschikt moeten voldoen aan de GDPR. Dankzij een sterke beveiliging win je ook het vertrouwen van jouw klanten. Communiceer dus zeker open en transparant over het bezit van gegevens en de bescherming ervan. 

  Zonder een optimale beveiliging van gegevens loop je risico op zowel grote financiële verliezen als enorme reputatieschade. Volgens computerveiligheidsexpert Kurt Callewaert is een gijzeling van het netwerk de grootste bedreiging voor Belgische ondernemingen. 

  Dat willen we dus te allen tijde vermijden, want 60% van de kleine bedrijven die slachtoffer was van een aanval, moet binnen de zes maanden sluiten. Hoog tijd voor een stevige veiligheidsmuur dus!  

  60% van de kleine bedrijven die slachtoffer was van een aanval, moet binnen de zes maanden sluiten.

  De kost van een cyberaanval 

  Als er iets wordt onderschat in het bedrijfsleven, is het wel de kostprijs van een cyberaanval. Volgens een peiling van de cloudsecurity applicatie AppRiver wordt de kost al snel tienduizenden euro’s te laag geschat. De meeste bedrijven gaan uit van een kost rond de 9000 euro. Helaas ligt de kost van de schade gemiddeld boven de 100.000 euro

  Naast het hoge prijskaartje, komen cyberattacks ook nog eens regelmatig voor in België. Onderschat de gevolgen van onvoldoende gegevensbescherming dus niet.

  De meeste bedrijven gaan uit van een kost rond de 9000 euro. Helaas ligt de kost van de schade gemiddeld boven de 100.000 euro.

  De meest voorkomende cyberdreigingen 

  Cybersecurity beschermt je tegen 3 soorten dreigingen

  1. Cybercriminaliteit waarbij criminelen jouw systeem aanvallen en storingen veroorzaken of geld stelen. 
  2. Cyberaanvallen zijn aanvallen die vaak samengaan met informatieverzameling door politieke motivaties.
  3. Cyberterrorisme is een dreiging die elektronische systemen overneemt en paniek en angst veroorzaakt. 

  Dit zijn de meest voorkomende cyberdreigingen: 

  1. Malware is een overkoepelende term voor kwaadaardige software zoals virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware en adware.
  2. Bij Phishing doen criminelen zich voor als een betrouwbare organisatie en proberen ze gevoelige informatie zoals inlog- of bankgegevens te verzamelen.
  3. Ransomware is een virus dat je bestanden gijzelt door ze te versleutelen. Je krijgt pas opnieuw toegang tot je eigen gegevens wanneer je losgeld betaalt. 
  4. Wanneer je gehackt wordt, wordt er ingebroken in je systeem of computers. 
  5. Een DDoS-aanval zorgt ervoor dat je website of internetdienst onbruikbaar wordt doordat een netwerk van computers grote hoeveelheden verzoeken verstuurt waardoor de servers overbelast raken.

  Cybersecurity tips voor bedrijven 

  Op internet vind je heel wat informatie en tips over cybersecurity. Om het complexe even simpel te maken lijsten wij de voornaamste op. Je hebt namelijk meer nodig dan een goede ICT'er en sterke antivirussoftware. Het is een investering van tijd, geld en moeite die zeker loont. 

  1. Maak een cyberbeveiligingsstrategie 

  Elk succes start met een strategie. Omdat er geen makkelijke en snelle oplossing bestaat, is het belangrijk om een beveiligingsplan te hebben. Bepaal dus enkele organisatorische doelstellingen om de veiligheid van informatie te bewaren. De verschillende veiligheidsmaatregelen die je neemt, zullen in dit plan verschijnen. Neem hier zeker de tijd voor samen met leidinggevenden, die zijn namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid.

  2. Medewerkers informeren en toegang tot gegevens beperken

  Uit onderzoek blijkt dat medewerkers vaak de zwakste schakel zijn in de beveiliging van gegevens. Het is dus belangrijk om jouw medewerkers te informeren over alle mogelijke gevaren. Ook hun toestellen vereisen de nieuwste updates en sterke, unieke wachtwoorden. Zorg ervoor dat je de toegang tot bepaalde gegevens beperkt en exact weet wie er toegang heeft. Doe dat zeker nauwkeurig door de volledige IT-infrastructuur te inventariseren, inclusief de mobiele en privé toestellen van medewerkers voor zakelijk gebruik.

  Uit onderzoek blijkt dat medewerkers vaak de zwakste schakel zijn in de beveiliging van gegevens.

  Neem geen risico en open geen bijlagen uit e-mails van onbekende adressen. Ook links van onbekende e-mailadressen of websites open je beter niet. Ook wanneer je wanhopig op zoek bent naar wifi, raden we je sterk af om verbinding te maken met een onbeveiligd, openbaar wifinetwerk.  

  4. Voorzie elk apparaat van antivirussoftware  

  Antivirussoftware beschermt computersystemen door bestanden op bekende malwarecode te scannen en verdacht gedrag te detecteren. Het is ook belangrijk dat privé apparaten die zakelijk gebruikt worden ook antivirussoftware bevatten.

  5. Maak dagelijks een back-up 

  Al jouw gegevens verloren? Geen reden tot paniek! Het is mogelijk om die opnieuw op te starten met de laatste back-up die je maakte. Daarom is het belangrijk om dagelijks een back-up te maken van belangrijke gegevens en software. Bewaar die op een fysiek andere plaats of op een betrouwbare cloud. Check zeker hoe gegevens tussen je bedrijf en cloud worden uitgewisseld en eis de beste bescherming. 

  6. Houd je software altijd up-to-date 

  Maak het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk door al jouw software van de recentste updates te voorzien. Software kan gaten in de beveiliging bevatten en leveranciers dichten die door updates te voorzien. Zo kost het hackers meer moeite om in te breken waardoor het minder rendabel is voor hen om jouw onderneming aan te vallen. Klik vanaf nu niet meer op ‘later’ wanneer er een nieuwe update beschikbaar is en voer het meteen uit

  Zo kost het hackers meer moeite om in te breken waardoor het minder rendabel is voor hen om jouw onderneming aan te vallen.

  7. Tools voor betere gegevensbescherming 

  Er zijn heel wat tools om jouw bedrijf te beveiligen tegen cybercrime. In de eerste plaats is het belangrijk om betrouwbare tools te kiezen. Ga dus zeker na of die extra cybersecurity wel echt voldoet aan jouw eisen. 

  Met de KMO Security Scan beantwoord je een korte vragenlijst en krijg je een gepersonaliseerd portret en advies voor het beveiligingsprogramma van je organisatie.