Dutch

  Silke blikt terug op haar stage bij XLab

  Gepubliceerd op 1/4/2021

  Terugkijk op mijn stage bij Experience Lab

  Hoe het is om stage te lopen bij Experience Lab? Ik wil nog niet te veel spoilen van de rest van het artikel, maar ik kan je alvast vertellen dat het een geweldige ervaring was. Ik blik in dit artikel even terug op de afgelopen 11 weken dat ik stage liep. Mijn taak binnen het team was de marketing verzorgen van Experience Lab, met een focus op contentmarketing. Daar kwamen soms marketingopdrachten bij voor de klanten.

  Mijn naam is Silke en ik studeer communicatiemanagement aan Arteveldehogeschool in Gent. Het is het derde en laatste jaar van mijn opleiding. Mijn stage bij XLab is dus de kers op de taart, het neusje van de zalm, de crème de la crème... whatever you'd like.

  Waarom Experience Lab

  Experience Lab is een digital experience studio dat digitale ervaringen biedt aan kmo's, start-ups en scale-ups. Je kan er terecht voor digitale strategieën, development, advanced marketing en design. Een hele waaier aan digitale diensten om de online omgeving van ondernemingen naar een hoger level te brengen.

  Wat mij in eerste instantie aansprak bij Experience Lab is dat het een agency is. Ik ben een leergierig persoon en proef graag van alles wat. Ik wou zo veel mogelijk ontdekken en nieuwe dingen leren want ik ervaarde deze stage als mijn laatste, grote kans om zoveel mogelijk bij te leren voor ik door ga naar het volgende hoofdstuk in mijn leven.

  Ik wist dat ik in een agency veel variatie kon verwachten in mijn takenpakket en dat was ook zo. Daarnaast leunen de waarden van Experience Lab dicht aan bij mijn eigen waarden. Ze staan voor continu bijleren en er hangt een hele harde ondernemerssfeer. Ondernemen heeft mij altijd al getriggerd en om in een omgeving te zijn waar het continu speelt, was een hele toffe ervaring. Ook de services die ze aanbieden liggen dicht bij mijn interesses. Ik heb een creatieve geest dus zowel marketing als design liggen volledig in mijn straatje.

  Rewind: beginnen bij het begin

  Om te beginnen bij het begin: mijn zoektocht naar een stageplaats. In eerste instantie had ik een andere stageplaats, maar die is omwille van omstandigheden weggevallen, nog voor mijn stageperiode was aangebroken. Ik noem mijn stage bij Experience Lab dus altijd een geluk bij een ongeluk. Het moment dat mijn stage wegviel was niet zo leuk. Last minute ben ik naar een nieuwe stageplaats moeten beginnen zoeken, maar zo ben ik wel uiteindelijk bij Experience Lab terechtgekomen. Nu ik terugkijk op mijn traject ben ik heel blij dat het zo gelopen is, en had ik het niet anders gewild.

  Nu ik terugkijk op mijn traject ben ik heel blij dat het zo gelopen is, en had ik het niet anders gewild.

  Het sollicitatiegesprek

  Mijn zoektocht naar een stageplaats begon dus opnieuw. Hoewel ik heel veel stress had dat ik geen stageplaats zou vinden op tijd, bleef ik kieskeurig. Voor mij was deze stage heel belangrijk dus een goede stageplaats was een must. Ik kwam via de opleiding terecht bij Experience Lab en stuurde meteen een mailtje. Niet veel later werd ik gebeld en mocht ik op gesprek gaan. Dat gesprek was dan ook heel positief want we zagen meteen een match. Mijn capaciteiten en interesses sloten aan bij wat Experience Lab zocht in het team.

  Mijn eerste dag

  De stresskip in mij was zeker aanwezig op mijn eerste dag. Gelukkig verdwenen die zenuwen snel. Ik werd meteen opgenomen in het team en de werking van het bedrijf werd tot in detail uitgelegd, wat een heel geruststellend gevoel gaf. Ik wist meteen wat mij te wachten stond en ik voelde mij welkom. 'Dit gaat goed komen' was mijn gedacht toen ik het gebouw 's avonds uit liep. Daarbij kreeg ik als welkomstgeschenk een lekkere lunch, dus ik mag zeker niet klagen. Ik werd echt vanaf dag 1 opgenomen in het team als volwaardige medewerker.

  De sfeer op de werkvloer

  Al tijdens het sollicitatie gesprek merkte ik dat er een toffe werksfeer hing, wat mij nog meer motiveerde om aan de stage te beginnen. We zijn een klein team waardoor je elkaar goed leert kennen en er een informele sfeer hangt. Ik voelde mij daardoor ook deel van het team en niet als tijdelijke stagiaire. Ze hebben een work hard, play hard mentaliteit. Tijdens de werkuren wordt er goed gewerkt, maar tijdens de middagpauze amuseren we ons ook met een spelletje pool of kicker. Iedereen uit het team is sociaal en mist zeker geen humor. Je zal hier altijd met een lach binnenkomen en buitengaan, zelfs op maandag.

  Iedereen uit het team is sociaal en mist zeker geen humor. Je zal hier altijd met een lach binnenkomen en buitengaan, zelfs op maandag.

  Een uitgebreid takenpakket

  Wat ik dus echt leuk vond aan het takenpakket is dat het zo gevarieerd was. Naast dat de inhoud van de opdrachten verschillend was van elkaar, was er ook verschil in grootte. Ik had een continue afwisseling van grotere projecten en kleinere taken. Die afwisseling maakte dat de dagen voorbij vlogen.

  Het is dan ook te veel om de volledige lijst aan opdrachten die ik maakte, op te noemen. In grote lijnen ging het van blogposts schrijven tot TikTok video's maken, research naar marketingtrends- en strategieën. Daarnaast ook copywriting voor verschillende doeleinden, video's opnemen en editen, alle sociale kanalen beheren van Experience Lab. Wat ook iets volledig nieuw was voor mij, was het maken van een chatflow voor de chatbot op de website. Veel variatie dus, waardoor ik enorm veel kon bijleren over alles.

  Er werd ook echt gekeken naar wat ik graag doe en welke skills ik zeker wou bijleren en verbeteren. Tijdens mijn opleiding hadden we Google Analytics heel minimaal behandeld. Maar ik merk dat het een grote meerwaarde is in het werkveld om ermee overweg te kunnen. Daarom wou ik er graag meer over leren. Zo gezegd, zo gedaan. Bram plande een momentje in om de volledige interface te overlopen en zo leerde ik de basis. Daarna kreeg ik de tijd en de mogelijkheid om er zelf mee verder te gaan.

  Wat tot slot belangrijk is voor mij is dat ik creatief bezig kan zijn, ook die kans heb ik gekregen bij Experience Lab. Dagelijks kon ik mijn creativiteit kwijt in programma's zoals Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign en Premiere. Daarnaast leerde ik er ook werken met twee nieuwe tools: Adobe After Effects en Audition.

  Mijn hoofd zit vaak vol met ideeën en het team stond dan ook open voor ze allemaal. Soms hadden ze wat tweaks nodig om perfect binnen XLab te passen, maar ik kreeg zeker de vrijheid om mijn eigen ideeën van concept tot afgewerkt product uit te werken.

  Begeleiding om te groeien

  Doorheen mijn stage werd ik super goed begeleid. Zowel door Bram, mijn stagementor, als door Charlotte, de marketingverantwoordelijke. Ik werd goed opgevolgd zonder dat ik te weinig verantwoordelijkheid kreeg. Met de meerderheid van de opdrachten kon ik zelfstandig aan de slag, maar wanneer ik hulp nodig had, kreeg ik die ook. Je wordt hier niet aan je lot overgelaten, want het doel is ook om meer te leren en jezelf te verbeteren. Er wordt ingezet op zelfstandig aan de slag gaan en verantwoordelijkheid opnemen.

  Om de twee weken had Bram een check-in voorzien om te kijken hoe het ging, wat ik nog wou leren, wat ik moeilijk vond en waar ik trots op was. Hij challengede mij, en liet me nadenken over de meerwaarde die ik aan een bedrijf kan bieden. Aan die meerwaarde die ik kan bieden werden dan ook mijn taken aangepast. Daardoor kon ik het beste halen uit mijn afstudeerstage.

  Er wordt ingezet op zelfstandig aan de slag gaan en verantwoordelijkheid opnemen.

  Wat heb ik geleerd?

  In de voorbije 11 weken heb ik heel veel geleerd. Full-time op het werkveld staan was voor mij iets nieuw waardoor ik ook veel leerde op persoonlijk vlak. Daarnaast leerde ik natuurlijk het meeste op vlak van marketingskills. Wanneer je ongeveer 3 maanden continu bezig bent in het vak, leer je zo snel en zo veel bij. Ik heb echt het gevoel dat ik een betere marketeer ben geworden en dat was mijn ultieme doel. Ik ben nu veel zekerder van mijzelf en mijn capaciteiten.

  Het einde van 11 weken avontuur

  Als je nu een student bent, of iemand die op zoek is naar een toffe werkplek zou ik Experience Lab zeker eens uitchecken. Het is een jong en dynamisch bedrijf waar je zoveel bijleert en daarbij ook gewoon een toffe tijd beleeft. De stageweken zijn voorbijgevlogen.

  Een dikke merci aan het hele team van Experience Lab voor de kansen die ik heb gekregen. Ik kan tevreden mijn stage afsluiten en doorgaan naar het laatste hoofdstuk in mijn opleiding.