Deze features kondigde Shopify aan tijdens haar Unite 2021-event

Gepubliceerd op 30/6/2021

Tobi Lütke, de Canadees die 15 jaar geleden Shopify oprichtte en tot op heden nog steeds de rol van CEO op zich neemt, beloofde ons gisteren tijdens de inleiding van het jaarlijkse Unite-event heel wat. Shopify streeft ernaar om volgens haar drie 'guiding principles':

  • commerce nog creatiever te maken (make commerce creative), zoals ze al jaren succesvol doen met apps en thema's;
  • het belangrijke eenvoudig te maken (make the important easy), want het zou enorm simpel moeten zijn voor iedereen om een eigen shop te beginnen en internationaal te verkopen;
  • al het andere ook mogelijk te maken (make everything else possible), want online verkoopsplatformen moeten naast eenvoudig ook gewoonweg flexibel zijn. En daar shinet Shopify met de mogelijkheid voor developers om zelf code te schrijven voor het platform. In Liquid, met apps of (Shopify Plus) scripts.

En ja, die belofte werd waargemaakt. Lees vooral verder, want bovenstaande principles zorgen in deze editie van Unite voor een overvloed aan nieuwe features waar onze developers al jaren over droomden.

Online store 2.0

Zo noemt Shopify de nieuwste versie van hun store editor en theme engine. Netflix kreeg de eer om de beta-versie uit te testen op netflix.shop, en zij waren alvast fan.

Themes and Online Store editor

Shopify themes zijn nu volledig modulair. De eenvoudige, aanpasbare secties die we al langer kennen van de homepages kunnen nu overal in een shop gebruikt worden. Van gewone content-pagina's, tot collections en product-pagina's. Je kan ze toevoegen, verwijderen, herschikken en instellen zonder beperkingen.

Hiermee geeft Shopify (samen met ontwikkelaars van thema's) een enorme vrijheid aan marketers en content editors die in het platform te werk gaan om zelf pagina's te gaan opbouwen en/of aanpassen met de secties die beschikbaar zijn. En niet alleen secties beschikbaar vanuit het thema. Het wordt zelfs mogelijk voor apps om heel eenvoudig eigen secties ter beschikking te stellen op pagina's met Theme App Extensions. En dat zonder de noodzaak voor developers om eerst code toe te voegen in het thema van de shop, zoals dat voordien wel telkens het geval was.

Store content

Shopify app developers kennen het concept van metafields al langer. Je kan extra data gaan opslaan bij een product, collectie of ander stukje content in Shopify. Veel apps maken er gebruik van, maar voor content editors waren ze tot nog toe niet onmiddellijk zichtbaar of aanpasbaar.

Shopify maakt het nu mogelijk om metafield definitions toe te voegen of te verwijderen in de admin interface, bij de instellingen van de shop. Je kan verschillende content types toewijzen, van tekst, nummers en kleuren tot bestanden en zelfs links naar andere producten en pagina's.

Vervolgens vul je deze metafields heel eenvoudig in bij het bewerken van producten of pagina's.

Daarnaast is het mogelijk om deze stukjes content direct te gaan linken aan de vernieuwde sections om zo de inhoud ervan weer te geven aan je bezoekers. Een call-to-action-section bijvoorbeeld, kan zo automatisch als achtergrond een afbeelding laden die in een metafield geüploadet werd. Crazy toch?

Maar het stopt hier niet. Binnenkort zal Shopify ook een extra content-tabje toevoegen in het menu waaronder het een uitgebreid CMS zal plaatsen. Hier kan je eigen content types toevoegen voor bijvoorbeeld blogberichten, testimonials, recepten... noem maar op! Waar Shopify vroeger toch vooral de focus legde op het e-commerce gedeelte, en er enkel pages en blogposts beschikbaar waren om content op je website te voorzien, zien we het platform nu evolueren naar een full-fletched content management systeem. En die evolutie was in onze ogen broodnodig om de strijd tegen Woocommerce en andere open-source commerce platformen te winnen. Meer nieuws hierover komt ongetwijfeld binnen enkele maanden.

Shopify Dawn: het eerste open-source thema

Wil je ook aan de slag gaan met de nieuwste features? En dat terwijl je de best practices volgt vanuit Shopify zelf? It's your lucky day! Bovenstaande features zijn nu al meteen beschikbaar in developer stores. De komende weken rolt Shopify ook alles uit in production stores.

Met Unite 2021 releaset Shopify ook meteen hun eerste open-source thema, Shopify Dawn, dat je gratis kan downloaden en gebruiken als referentie bij het bouwen van je eigen thema's. Shopify Dawn focust op performantie en flexibiliteit en is 100% compatibel met de nieuwste features die geïntroduceerd werden tijdens Unite 2021.

Nieuwe features en updates voor developers

Shopify is in 2021 alleszins zijn developers niet vergeten. De Canadese multinational pakte uit met uitgebreide nieuwe features voor developers, waaronder een GitHub-integratie om snel thema's te linken aan git branches voor CI/CD, een sterke Shopify CLI-update voor het scaffolden van nieuwe apps of theme sections, het automatisch linten van de code van je thema, eenvoudigere, snellere en contextgerelateerde GraphQL-api's, duidelijkere en up-to-date documentatie, een specifieke Shopify app developer console, en meer.

Hydrogen Framework

En dan waren we nog bijna de headless-trend vergeten. Steeds meer bedrijven gebruiken de Shopify Storefront API om headless commerce-ervaringen te bouwen met React, NextJS, Gatsby of andere front-end frameworks. Waarom? Meer flexibiliteit in de front-end en dynamischere digital experiences. Ondanks de blijvende voorkeur voor Liquid, speelt Shopify hier toch ook graag op in met Hydrogen, een nieuwe front-end framework. Het maakt gebruik van React (server) components en hooks en is ontworpen met het doel om custom storefronts te ontwikkelen voor het populaire e-commerce platform. De toolkit die later dit jaar gereleased zou worden, maakt het heel eenvoudig om te verbinden met de Shopify GraphQL API's en zal onder meer kant-en-klare componenten bevatten voor het winkelmandje, variant pickers, mediagalerijen en meer.

Shopify teaset ons ook even met een een Netlify-achtig hosting platform, dat ze Oxygen dopen, om deze storefronts op een efficiënte en performante manier te hosten. Het platform maakt gebruik van Docker en React server components, en is geïntegreerd met GitHub om developers te voorzien van deploy previews.

Conclusie

Shopify is koning in e-commerceland. Geen volmaakte koning, maar het bedrijf luistert wel naar naar haar klanten en partners. Dat werd vandaag nogmaals duidelijk.

Waar we vroeger bij content-websites met een beperkt aantal producten en geen grote focus op commerce Shopify links lieten liggen voor Woocommerce of Ecwid, geloven we dat Shopify nu dankzij zijn nieuwe krachtige featureset kan uitgroeien tot een volwaardig en robuust CMS dat flexibel genoeg is voor zowel developer als marketer en dé ideale oplossing biedt voor start-ups klein en groot.

Wil je de volledige Unite 2021 stream herbekijken? Dat kan hieronder.