Top 10 meest voorkomende website fouten en hoe je ze kan vermijden

Gepubliceerd op 12/7/2021

Bijna elk bedrijf heeft een website. Die wordt meestal gemaakt bij de lancering, maar erna wordt er niet echt meer naar gekeken. Dat is waar veel bedrijven in de fout gaan; jouw website is het visitekaartje van je bedrijf, en in tegenstelling tot wat velen geloven moet je deze constant blijven onderhouden en actualiseren. Je website regelmatig updaten is belangrijk, zeker als je relevant wil blijven voor jouw klanten én als je hoger in de SERP (Search Engine Results Pages) wil ranken. Een verouderde website krijgt namelijk minder traffic en bezoekers blijven er niet op.

Maar wat zijn nu de meest voorkomende fouten die je kan maken met je website? En hoe kan je ze vermijden of oplossen?

1. Slecht of gedateerde design

Heb jij nog steeds hetzelfde design als bij de lancering van jouw website? Dan kan dat waarschijnlijk wel een opfrisbeurt gebruiken. Jouw website reflecteert de identiteit van je bedrijf en daarom is het belangrijk om jouw website regelmatig te updaten volgens de nieuwste trends. Niet enkel design is belangrijk. Ook of je website mobile-friendly is, Google-friendly en verbonden is met je sociale media kanalen is van cruciaal belang. Het loont zeker om hierin te investeren want een moderne, makkelijk navigeerbare website oogt veel professioneler.

2. Jouw website laadt traag

Niets is zo vervelend als een website die traag laadt. Bovendien kan Google je hiervoor afstraffen in de rankings. De grootste boosdoeners van een trage website zijn te grote afbeeldingsbestanden. Een goed gebouwde website verkleint automatisch de afbeeldingen zodat bezoekers nooit te veel kilobytes moet downloaden. Als je website dit niet automatisch doet, is de oplossing erg simpel; verklein de bestanden zelf. Er bestaan tal van gratis tools waarmee je dat kan doen, zoals bijvoorbeeld de websites tinyjpeg, BIRME of Squoosh (van Google).

3. Onduidelijke, vage afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een van de zaken waar het oog van de lezer als eerste naar toe wordt getrokken. Daarom is het belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn, in de stijl van jouw website. Heb je zelf niet de middelen om professionele foto's te (laten) maken? Unsplash, Pexels en Shutterstock zijn maar enkele voorbeelden van websites die gratis stockfoto's aanbieden.

4. Slechte user journey

Hebben jouw gebruikers het lastig om te vinden waarnaar ze op zoek zijn? Dat kan je merken aan een hoge bounce rate. Ideaal gezien zou de gebruiker in maximum twee klikken op zijn eindbestemming moeten raken. Je kan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website verhogen door te zorgen voor een efficiënte interne linkstrategie, een makkelijk bruikbaar navigatiemenu, een zoekbalk en CTA's.

5. Schrijffouten of slecht geschreven tekst

Kwaliteitsvolle content is superbelangrijk. Zowel voor Google als voor de lezers. Schrijffouten op jouw website wekken de indruk dat je slordig en onprofessioneel bent. Neem daarom de tijd om je teksten zelf grondig na te lezen of laat ze nalezen door een proofreader.

6. Geen duidelijke manier om jouw bedrijf te contacteren

Door jouw contactgegevens te verbergen of niet duidelijk op jouw website te zetten, kan je belangrijke leads en boekingen verliezen. Een live chat optie is ook een goede strategische keuze, als je genoeg personeel ter beschikking hebt natuurlijk.

Als je klikt op een link die niet werkt, wordt je doorgestuurd naar een 404-pagina. Dat is frustrerend voor de bezoeker want die komt niet terecht waar hij naartoe wou. Het kan ook een negatieve uitstraling hebben op jouw merk, want kan jij als bedrijf wel kwaliteit garanderen als je jouw website niet kan onderhouden?

Check dus regelmatig of al jouw links nog correct doorlinken.

8. Problemen met beveiliging en certificaten

Het is van cruciaal belang om de veiligheidsinstellingen van jouw website up-to-date te houden. Zo zouden Wordpress gebruikers altijd de meest recente plugin-updates moeten doen. Iets heel belangrijks is een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat. Daarmee wordt er een beveiligde laag geplaatst tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens die over het internet overgemaakt worden (via contactformulieren, account logins, etc.) beveiligd worden.

9. Geen regelmatige back-up van jouw website

We spreken uit eigen ervaring als we zeggen dat een back-up zeker geen overbodige luxe is. Een fout is snel gebeurd en voor je het weet verwijder je een belangrijk onderdeel van je website. Of je wordt slachtoffer van hackers die jouw website volledig vernielen. Zorg ervoor dat de back-uplocatie gescheiden is van je website, zodat je deze kan herstellen als de server uitvalt. Een tip: zoek op voorhand al eens op hoe je dat precies doet.

10. Het is moeilijk om jouw content te sharen op sociale media kanalen

Als bedrijf is het zeer belangrijk om jouw sociale media profielen te verbinden aan jouw website. Op die manier kunnen bezoekers vanuit jouw website doorklikken naar je andere profielen. Zorg ervoor dat de buttons steeds goed zichtbaar zijn en naar de juiste pagina doorverwijzen. Vergeet ook geen sociale knoppen toe te voegen aan je content zoals blogs, zodat bezoekers die ook kunnen sharen op hun sociale media kanalen.