Een DNS-challenge voor Mercator.tv

De website van Mercator.tv stond correct op, maar was niet via hun domeinnaam te raadplegen. Na maanden zoeken kwamen ze bij XLab terecht die de site lanceerde op een uurtje tijd.

Of we de website van Mercator TV online konden krijgen? 

We leerden Mercator TV kennen als ondernemers met een hart voor duurzaamheid. Mercator TV is een maatschappelijk verantwoord productiehuis voor film en video, met bakken creativiteit en zin voor avontuur. Twee jonge Antwerpenaren die verandering willen brengen in het vervuilend milieu van de film. 

Alleen wou het digitaal niet echt mee. De website was gehost, maar die was niet via de domeinnaam te zien. Een korte meeting met de webdesigner bracht het probleem in kaart, waarna XLab aan de slag kon om hun website te lanceren. Eén uur later, aan uurprijs betaald, leidde de domeinnaam mercator.tv naar hun digitale hub.

Het probleem lag bij de connectie tussen het proprietary CMS (content management system), en de domeinhost waardoor bij een bezoekje aan de domeinnaam de DNS-server de bezoeker niet naar de juiste IP-adressen kon doorverwijzen.

Wat is DNS?

DNS, voluit domain name system, is een vertaalsysteem van internet tot menselijke taal. Computers hebben elk een eigen IP-adres, een reeks van nummers, dat ze gebruiken om te communiceren en lokaliseren. DNS vertaalt de domeinnamen die we willen opzoeken naar de IP-adressen die nodig zijn om tussen de computers te communiceren.

Browser en computer gaan eerst na of ze het IP-nummer van de domeinnaam al kennen. Dit gebeurt in de DNS-server van de computer. Opgeslagen domeinnamen vindt de computer in de cache. Als de computer en browser niet weten waartoe een adres zou moeten leiden, wordt die informatie opgevraagd bij een DNS-server. 

Via queries legt de DNS-server het domein voor aan de name server. Op zijn beurt traceert die het domein en koppelt daar een IP-adres aan. Die koppeling noemen we een DNS-record. Zo kan de computer de website weergeven. Het traject van het domein wordt opgeslagen in de cache van de computer. 

Wat was het probleem bij de website van Mercator TV?

De website van Mercator TV maakt gebruik van Cargo als CMS (content management system). De name servers van Cargo koppelen het IP-adres met het correcte domein, mercator.tv. Maar de domeinnaam stond gehost bij Greenhost, gekoppeld aan een mailbox. Van zodra de name servers aangepast zouden worden naar Cargo, zou de mailbox bij Greenhost niet meer werken. 

Bijkomend had Cargo had ook niet de juiste set-up en documentatie op de website beschikbaar. Daardoor was het niet mogelijk om een hoofddomein door te laten verwijzen via een A-record naar een eventueel subdomein.

Hoe hebben we dit opgelost

Het hoofddomein is mercator.tv, met www.mercator.tv als subdomein. 

We koppelden het subdomein aan Cargo via een CNAME-record, voluit een canonical name record of alias record. Een CNAME-record zorgt ervoor dat het www-subdomein de DNS-instellingen overneemt (als alias) van Cargo. Zo is het wel mogelijk de website beschikbaar te maken op het www-subdomein, én de mailbox gelijktijdig te behouden. We zorgden dan nog voor een redirect in Greenhost (de provider waar de domeinnaam gehost stond) van het hoofddomein naar het www-subdomein, zodat ook bezoekers die rechtstreek naar het hoofddomein zouden surfen, automatisch op de goede Cargo-site terecht zouden komen.

We bouwden onze eigen tool

Het duurt vaak tot 48u voordat nieuwe DNS-instellingen overal ter wereld doorgekomen zijn, waardoor het vaak moeilijk is om zo te checken of veranderingen al live staan. 

Om dit na te gaan, haal je het domein best door een DNS-checker. Deze vraagt bij een hele reeks DNS-servers over de hele wereld op, welke A-records of IP-adressen er aan een domeinnaam hangen. 

Wij stelden onze eigen DNS-checker ter beschikking om snel en eenvoudig te kijken hoe jouw DNS-changes wereldwijd doorkomen. Ontdek onze tool hier.